Hvornår har man ægløsning

Hvornår har man ægløsning ? Det er et af de mest stillede spørgsmål, når man ønsker at blive gravid. I dette blogindlæg vil Kamilla Ejgaard uddannet jordmoder, gøre os lidt klogere på, hvornår man har ægløsning.

"Hvornår man har ægløsning" og "Hvornår er det bedste tidspunkt i cyklus at blive gravid"

For nogle kommer en graviditet nemt, for andre kommer den helt uventet og endelig er der nogle, som desværre oplever mange udfordringer med at opnå graviditet.
Der er mange faktorer, som kan påvirke en kvindes cyklus og dermed hendes chance for at blive gravid. Nogle faktorer kan vi selv påvirke, mens der er andre, som vi ikke selv er herre over.

Den gennemsnitlige cykluslængde for en kvinde er 28 dage. Nogle oplever at menstruationen kommer på præcis samme tidspunkt igen og igen. Mens det for andre nemt kan variere med nogle dage enten den ene eller den anden vej. Begge dele er helt normalt!

Vil du gerne være gravid? Så skal du kende din cyklus for at vi hvornår chancen for at blive gravid er størst.

Hvis du har et ønske om at opnå graviditet, er det en fordel at holde lidt styr på din cyklus. Du kan prøve at regne ud, hvornår chancen er størst for at blive gravid. Oplever du at have en meget uregelmæssig menstruation eller udebliver den helt over længere tid? Kan det være en god ide at opsøge din læge og få undersøgt, hvad årsagen hertil kan være. Er man fx stresset eller ked af det, kan det påvirke cyklus, så menstruationen udebliver. Men også forskellige gynækologiske sygdomme vise sig ved uregelmæssig cyklus. Endvidere oplever mange kvinder også, at de kan påvirke deres cyklus i den ene eller den anden retning. Det kan være alt efter hvordan de spiser og motionerer. Der findes adskillige apps, som giver dig mulighed for at notere din menstruation, smerter, samleje mm. Disse kan hjælpe dig til at finde ud af, hvornår du har ægløsning.

Er din cyklus regelmæssig?

Hvis din cyklus er regelmæssig, vil du kunne gå ud fra, at din ægløsning ligger lige omkring 14 dage før din menstruation. Det vil altså også sige, at hvis du fx er stoppet med at bruge prævention, eller hvis du lige har født et barn. Jamen så vil din næste ægløsning komme FØR din første menstruation og du kan dermed allerede blive gravid nu. Det er selvfølgelig vigtigst at huske på for de, der ikke ønsker at blive gravide lige nu.

Men hvis ønsket om at blive gravid er der. Kan du med fordel registrere hvornår du har menstruation over nogle måneder, hvorefter du begynder at se et mønster. Nu kan du prøve at regne dig frem til, hvornår du har ægløsning og dermed kan forsøge at blive gravid.
En sund og rask kvindes æg lever i gennemsnit 2 dage inde i kroppen, mens mandens sædceller kan leve inde i kvindens livmoder i op til 5 dage. Det betyder altså, at man ikke nødvendigvis behøver at regne 100% rigtigt for at ramme det præcise tidspunkt for at blive gravid.

Faktorer der påvirker din cyklus og chance for at blive gravid

Forskellige faktorer, som kan påvirke den kvindelige cyklus og chancen for at blive gravid:

  • Alder Jo yngre en kvinde er, jo flere levedygtige æg har hun. Det vil også sige, at chancen for at blive gravid bliver mindre og mindre med alderen i takt med at æggene bliver færre og ringere kvalitet. Når man kommer op i alderen stiger risikoen desuden for at kroppen sender flere æg afsted på en gang. Hvilket også betyder at chancen for at blive gravid med tvillinger bliver større.*
  • BMI Både svær undervægt og overvægt kan have indflydelse på kroppens hormonsystem. Og dermed chancerne for at blive gravid. Optimalt set bør BMI ligge indenfor 18,5 og 25.
  • Rygning Chancen for at blive gravid nedsættes, hvis du ryger, ligesom mænds sædkvalitet svækkes ved rygning.
  • Alkohol Ligesom med rygning har det vist sig, at chancen for at blive gravid mindskes, hvis du indtager alkohol. Sundhedsstyrelsen anbefaler at man undgår alkohol helt fra man planlægger graviditet.
  • Medicin Der er stor forskel på medicin. Tager du fast medicin, er det vigtigt at konsultere din læge, inden du planlægger graviditet. Er du allerede blevet gravid, bør du hurtigst muligt søge råd hos lægen. På denne måde sikrer du den bedste graviditet for dig og fosteret.
  • Kost- og motionsvaner Som beskrevet i indlægget ovenfor, kan nogle kvinder påvirke deres cyklus via deres kost og motion. Der findes forskellige diæter, som foreslår hvilke typer madvarer, der kan påvirke hormonsystemet. Og dermed cyklus i hhv. den ene og den anden retning. Regelmæssig motion medvirker til en sund forbrænding, hvilket kan hjælpe til en normal hormonbalance.