Hud mod hud

Her fortæller Jordemoder Kamilla Ejgaard fakta om hud mod hud

 

Hud mod hud (forkortes hmh) er noget der prioriteres højt på de danske fødeafdelinger og med god grund. Såfremt det er muligt, vil du som fødende få dit nyfødte barn direkte op på din mave eller dit bryst i øjeblikket efter det bliver født. Ja, det er korrekt! Smurt ind i blod, fostervand, fosterfedt og måske endda afføring! Det lyder måske lidt klamt, men langt de fleste tænker overhovedet ikke over det i situationen, men føler straks glæden og ikke mindst lettelsen over endelig at få sit barn (og slippe for smerterne!).

Hud mod hud er en prioriteringssag

Der er vigtigt at prioritere tidlig hmh mellem forældre og det nyfødte barn, når det er muligt. I nogle tilfælde vil det dog blive nedprioriteret, hvis det handler om moderens eller barnets sikkerhed og den ene eller begge parter har behov for hjælp på en anden afdeling. Handler det om, at moren fx har behov for at komme på en operationsstue, bliver det partnerens opgave at have barnet hmh, ligesom hvis barnet overflyttes til børneafdelingen, mens moderen stadig har behov for at være på fødeafdelingen, kan partneren være tilstede hos barnet og, hvis barnets tilstand tillader det, ligge hmh.

Hvorfor er hud mod hud vigtigt?

Hud mod hud har flere forskellige fordele, både når det kommer til amning, temperaturregulering samt kontakt med din baby. 

Amning - Det hjælper til at få amningen i gang og giver barnet lyst til at søge mod brystet, men også senere i et ammeforløb kan hmh med fordel anvendes ved fx behov for at øge mælkeproduktionen. 

Temperaturregulering - En lille nyfødt er betydeligt mere sensitiv over for kulde og varme end os voksne, men hmh hjælper den lille til at holde sig tilpas varm og samtidig hjælper det til en stabil og rolig vejrtrækning. Man skal dog huske at klæde barnet hensigtsmæssigt på så snart man lægger barnet for sig selv. 

Tilknytning - Hmh fremmer den tidlige tilknytning, giver barnet en følelse af tryghed og kan være med til at styrke følelsen af selvtillid i forældrerollen.

Mit barn fik ikke hud mod hud med det samme, er det for sent nu?

Det er aldrig for sent at være hmh med sit barn, og det er heller ikke noget man kan gøre for meget. Det handler om at klæde sig på eller dække sig til efter omstændighederne, så begge parter kan holde varmen og så gælder det ellers bare om at nyde det og lade sig varte op af omgivelserne.

 

Fandt du dette interessant, så tilmeld dig vores kundeklub og få nyheder, infomation og særlige gode rabatter for vores medlemmer direkte i din mailbox. Tilmeld dig lige HER

 


 

Er du gravid? Så kunne du måske godt tænke dig at læse mere om graviditetens faser?

Her har jordmoder Kamilla Ejgaard skrevet om hvad der sker i hvert trimester. Hvad du kan forvente dig af diverse gener, samt hvad der sker med fostret i de forskellige uger. Du kan også læse om vores mødregruppes trimestre samt deres fødselsberetninger, længere nede på siden.

 

Læs mødregruppens oplevelser i første trimester

Her hos Babydk har vi vores helt egen mødregruppe som deler deres tanker og oplevelser i deres graviditet, fødsel samt den første tid som mor.

Klik ind på linksene nedenfor om kom direkte til pigernes fortællingerne om deres første trimestre.

 

Læs Catharina's første trimester

Læs Sybille's første trimester

Læs om Siri's første trimester

Læs om Fie's første trimester