Ting jeg gerne ville ha vidst inden jeg blev mor

Jeg er måske undtagelsen til hovedreglen, men jeg læste faktisk intet og jeg mener virkelig INTET om det at blive mor, under min graviditet. Jeg havde da en app hvor jeg kunne se hvor stort fosteret var og hvad det kunne nu i denne uge, hvilken uge jeg var i fortalte app'en mig også, smart nok, med min hukommelse 😉

Derudover læste jeg lidt i den der bog jeg fik hos mig egen læge, men ærligt, står der jo ikke meget andet en fakta om lort, konsistens og farve... Der kunne godt stå lidt mere om den første tid som forælder, det synes jeg ikke der er mange i sundheds systemet der forbereder en på...

Derfor har jeg nu bevæget mig ud på gyngende grund med risici for en potentiel shitstorm og skrevet et par ting JEG gerne ville ha vidst. Brug det hvis du har lyst eller lad vær. Dette indlæg står 100% for egen regning og er hverken statistisk eller med baggrund i nogen form for studier.

  1. De første fire uger er du bundet til en stol eller sofa med en baby bidende i dine kæmpe store ømme bryster. Du kommer ikke udenfor en dør, medmindre det er for at gå med barnevognen eller et smut til det nærmeste apotek for brystsalve og ammeindlæg.
  2. Når barnet en sjælden gang i disse fire uger ikke hænger fast i dine ømme bryster, men rent faktisk sover. Bruger du tiden på at google om amning: Skal man ha så ømme byster, skal det gøre så ondt, hvilke stillinger er bedst, har han den rette sutteteknik osv. osv.
  3. Når barnet så vågner igen for at ville spise, tænker du ÅH nej hvorfor fik jeg ikke sovet lidt imens han sov?

 

Dette scenarie udspiller sig dag ud og dag ind de første fire uger, kun aflyst af barselsbesøg af familie og venner som spørger: Hvordan går det med den lille? Hvordan sover han? Hvordan går det med amningen? Husk nu også at få sovet lidt....

Undskyld mig, jeg ved det er velment, men han er en baby og jeg er førstegangsmor, han sover som vinden den blæser og spiser konstant. og siden hvornår er mine bryster blevet hvermandseje? Amning er et sindssygt følsomt emne, især som førstegangsmor. Om han får nok mælk? Han tager fint på, så det tænker jeg... Pludselig er alle blevet sundhedsplejersker, lad det nu være op til de professionelle, i forvirrer mere end i gavner.

Og jo jeg vil da frygteligt gerne få lidt mere søvn, men det er som om der konstant er gæster som skal underholdes (hint: nu må du gerne smutte hjem igen så jeg kan få sovet, inden han vågner og vil ha mad i gen) og tak fordi du forresten spørger til mit ve og vel. Jeg har det sådan ok, efter 20 timers fødsel og det der føles som 100 sting i mit mellemkød, som stikker så fandens at jeg næsten ikke kan sidde ned og nærmest ikke tør gå på toilettet. Ville jeg gerne have sagt, men nej, jeg som så mange andre før mig (tænker jeg) er vel godt opdraget, nikker og siger det går godt og håber at de snart smutter så jeg kan få min baby for mig selv igen og måske potentielt en lille lur.

Amning

Helt ærligt der står i papirerne at man ammer 10-12 gange om dagen, jovel det der ikke står er at det er i knap en time ad gangen! OMG der er jo kun 24 timer i et døgn...! Jeg ved at det ikke er alle der oplever dette (Da jeg har været HELE google igennem for ting om amning) men jeg siger bare at DET ville jeg gerne ha vidst på forhånd. Så nu fortæller jeg det til dig, så ved du at det kan blive et scenarie.

Hov nu blev det ret meget om amning, hvilket ikke var meningen, jeg havde et håbløst ammeforløb med utal af infektioner og betændelse og endte med at stoppe efter blot 7-8 uger, så jeg er bestemt ikke en ekspert på dette område. Men det er og bliver altså noget af det, man bruger meget tid på i starten efter fødslen, uanset om det går godt eller ej.

På tur med baby - hvor svært kan det være?

Inden jeg selv fik et barn, tænkte jeg: "Selvom jeg får et barn så kan jeg da stadig tage på cafe, og gøre alle de andre ting so jeg plejer". Hvor svært kan det da lige være at tage en lille klump med på tur?

Øh WRONG think again... De første mange gange vi skulle afsted tog det jo næest 3 timers forberedelse før vi kom ud ad døren. Alle de ting som skulle i pusle tasken også skulle han lige have mad og så sked han lige som han var kommet i alt tøjet. Armen jeg var ved at blive skør. og det værste af det hele var faktisk at når vi så kom et sted hen, ville jeg meget hellere være hjemme, hvor vi havde vores faste rutiner og rammer. For hvor kunne vi stille barnvognen, hvor kunne han blive puslet, hvor kunne han få mad... Det var faktisk meget lettere bare at være der hjemme.

Så hvis jeg lige skal give et par fif til dig som også er lidt kontrolfreak som mig så er det:

  1. Lav en pakkeliste til pusletasken som står lige ved din hoveddør. Læs den igennem lige inden du går ud ad døren, så glemmer i ikke noget. (se evt. min pakkeliste HER)
  2. Undersøg inden i tager afsted, mulighed for pusleplads og sted at stille barnevognen. Google eller ring til stedet eller dem i skal besøge.
  3. Slap af ! de andre ser slet ikke at du er panisk angst for at baby skider igennem eller begynder at skrige, de ser kun på BABY!

 

Alt det de andre ikke fortæller

Så er der selvfølgelig alt det som ingen fortæller, eller det vil sige, jeg havde nogle gode kollegaer og veninder som heldigvis advarede mig inden fødslen.
  1. Efter fødslen hopper jordmoderen lige lidt på din mave for at få alt blod ud. Jep it's true! Det gør pisse ondt, faktisk mere ondt end selve fødslen, hvis du spørger mig.
  2. Du bliver udstyret med nogle lækre marmelukker og ble, som du skal gå med den næste uges tid, fordi du kommer til at bløde så meget, at "Det røde hav" får en helt ny betydning.
  3. Du er så bange for at gå på toilettet i frygt for at gå i stykker, at du i værste fald får forstoppelse. Sørg for at drikke masser af vand for at undgå det.

Lyt til dig selv

Hvis du er kommet hertil og har læst hele mit indlæg, så smid det lige til side og lyt til dig selv. Jeg har her fortalt lidt om det jeg gerne ville have vidst inden jeg blev mor, men her set tilbage, med en dreng på nu 2 ½ år, ville jeg faktisk gerne have turdet at lytte mere til mig selv. Du er den der kender din krop aller bedst og du er den der kender dit barn aller bedst. Også selvom du ikke har prøvet at være mor før! Man kan altid få gode råd og høre på andre om hvad de har af erfaringer, men brug det du kan og lyt så til dig selv.

Til alle jer andre

Og til alle jer andre som kender en nybagt mor, så giv hende plads og ro til at finde sig selv i sin nye rolle. Hun skal nok selv spørge til råds hvis hun ønsker vejledning og for guds skyld så husk at spørge: "hvordan går det med dig?" og ikke kun "hvordan går det med baby" 😉

Jeg håber at du fik lidt ud af at læse mit indlæg, brug det du kan og smid resten væk, nu har jeg i hvert fald fortalt lidt om min første tid som mor, og håber at det kan være nogen til hjælp.

 

Fandt du dette interessant, så tilmeld dig vores kundeklub og få nyheder, infomation og særlige gode rabatter for vores medlemmer direkte i din mailbox. Tilmeld dig lige HER