Klæd dit barn på til sæsonen

Klæd dit barn på til sæsonen, når årstiderne og vejret skifter. Temperaturskift når vejret ændrer sig kan skabe bekymringer omkring, hvor meget tøj dit barn skal have på eller af. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du klæder dit barn på til sæsonen.

Dit lille barn kan ikke, ligesom voksne og større børn, selv registrere om det er for koldt eller for varmt. Først når børn er 3-4 år kan de selv mærke om de fryser eller sveder. De mindste kan tilmed heller ikke selv udtrykke sig om de vil have blusen af eller et tæppe på i barnevognen.

Netop derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på at dit barn har en passende temperatur og den rette påklædning. Dette kræver især lidt omtanke, når årstiderne skifter. Sæsonskiftet kan fx mærkes i september/oktober, når det begynder at blive koldere og måske endda frostvejr og blæst, men også i april/maj, hvor forårssolen begynder at titte frem.

Hvilken slags tøj skal dit barn have på udenfor?

Det er vigtigt at du holder øje med om barnet bliver for koldt eller for varm, når det befinder sig udendørs. Når dit barn er udendørs skal han eller hun være klædt på, så det passer til udendørstemperaturen.


Sådan klæder du dit spædbarn på udendørs

Spædbørn har for det første en stor hudoverflade i forhold til deres kropsvægt. For det andet bevæger de sig ofte ikke så meget, for eksempel når de sover i barnevognen. For det tredje fungerer deres temperaturregulering ikke fuldstændig.

Du skal tænke på at din baby ofte ikke bevæger sig så meget, og derfor skal de have mere tøj på, end dig selv, der ofte er i bevægelse. Dog må dit barn heller ikke blive for varmt, da det er ubehageligt under søvnen. Dit barn sover bedst, når temperaturen er tilpas.

En baby skal have hue på udenfor for at undgå kold vind i ørerne. Kolde øregange kan føre til mellemørebetændelse, og det er virkelig ubehageligt.

Påklædning til de større børn

Det danske vejr er meget omskifteligt. Der kan mange lag tykt tøj kan være rigtigt den ene dag, men ikke nødvendigvis den næste. Du må derfor mærke på dit barn at temperaturen er tilpas, hvis vejret pludselig skifter, så det bliver koldere eller varmere.

Så hvordan skal du påklæde dit barn udenfor? Hvis du forventer en masse aktivitet, løben rundt i haven og tumlen i sneen, så skal barnet ikke have alt for meget tøj på. Skal I til gengæld på en tur, hvor barnet sidder meget stille i klapvognen, så er lidt mere påklædning eller en dyne/tæppe en god ide.

 


 

Klæd dit barn på til sæsonen: Vinter

Når datoen begynder at nærme dig efterår og vinter, er det en god ide at forberede sig på koldere tider. Men hvordan klæder du dit barn varmt på om vinteren?

Påklædning til barnet, der skal sove udenfor

Mange småbørn sover udenfor i barnevognen om vinteren - og det kan de sagtens. Vær blot opmærksom på, at barnevognen er tør, varm og ren. Selvom det er koldt udenfor, er det ikke rart for barnet at sove i en flyverdragt, fordi de er så stive at barnet ikke kan bevæge sig i vognen. I stedet kan du med fordel påklæde barnet en heldragt - gerne i uld, da det er åndbart for barnet, så det er nemmere at komme af med varmen og regulere temperaturen. Det er en god ide at mærke på barnets bryst eller ryg om han eller hun føles for kold eller var. Hun barnet og fugtigt og klamt har barnet det for varmt.

Klæd dit barn på til udendørs leg

Flyverdragt

Når barnet er omkring et år gammel, kan det komme med ud at lege, også selvom barnet ikke er begyndt at gå endnu og kravler rundt. Selvom barnet er begyndt at stavre rundt, kan de være en udfordring at bevæge sig i en stiv flyverdragt og de ender derfor ofte med at sidde på jorden. Den kan være ret kold og barnet vil efter noget tid blive kold igennem flyverdragten. Hold derfor øje med om barnet sidder stille eller kravler/stavrer rundt. Hvis barnet sidder helt stille, skal han eller hun måske kun sidde på den kolde jord i 10-15 min. Mærk på flyverdragten, og hvis den føles kold, så sæt barnet tilbage i vognen eller sørg for at barnet får varmen. Flyverdragten er fantastisk til tumlinge og større børn på de meget kolde vinterdage, hvor barnet elsker at boltre sig udendørs og lege i sneen.

Vinterjakke

En dejlig varm vinterjakke er et must-have i barnets garderobe. Den er nem at tage på, når man skal hurtigt ud af døren og anvendelig til mange lejligheder. Vinterjakken kan med fordel bruges køligere på dage, hvor flyverdragten ikke er nødvendig.

Regntøj

Hvis vejret er mildere, er det en god idé at bruge regntøj, da det holder fugt fra fliser eller græsplæne ude, når barnet sidder der. Regntøj kan være en nødvendighed hele året, og er derfor et must-have i barnets garderobe.

Fodtøj

De mindste har ofte futter på, og hvis barnets fødder føles kolde, når I har været indenfor, så giv barnet et par uldsokker på. Til de større børn, som ofte opholder sig udenfor i længere tid og har et højere aktivitetsniveau, er et par praktiske og varme støvler eller gummistøvler med foer en god ide, så barnet kan boltre sig udendørs uden at få kolde og våde fødder.

Hue og luffer

Hold barnets ører varme med en elefanthue og giv barnet på for at undgå kolde fingre. Sørg for at have en håndfuld tynde strikluffer, så barnet kan gribe om legetøjet problemfrit. Brug kun tykkere luffer i meget koldt frostvejr eller hvis barnet sidder stille i klapvognen. Tykke luffer gør det besværligt for barnet at gribe ud efter legetøj og derfor ofte ender på jorden.

Find overtøj til piger her

Se overtøj her
 

Se overtøj til drenge her

Se alt overtøj

 

Gode råd: Bliv klar til kulden

 • Uld inderst inde til at holde barnet varmt og opsuge sveden

 • Bomuld som mellemlag

 • Lag-på-lag er et godt princip, der gør påklædningen fleksibel

 • Ekstra lag uld, hvis det er meget koldt

 • Overtøjet skal være vind- og vandtæt

 

Læs blogindlæg: "Vinterbarn indkøbsliste" her

 


 

Klæd dit barn på til sæsonen: Sommer

I april eller maj, når forårssolens varme stråler begynder at titte frem, kan du blive bekymret for om dit barn har det for koldt eller varmt. Ligeledes kan der når sommeren er rigtig varm let opstå bekymringer, om dit barn nu er godt tilpas.


Spædbarn i sommervarmen

Selvom stregen på termometeret for længst har sneget sig op på over 25 grader er det en god ide at baby har let påklædning på både arme og ben. Eksempelvis en blød bomuldsbody og et par tynde bomuldsbukser.

Hvis det er rigtig varmt kan en lidt større baby godt blot ligge i ble, men spædbørn på 1-2 måneder skal altid have lidt på kroppen, da de er dårlige til at regulere både varme og kulde.

Det er ligeledes tryggest for dit lille barn at føle sig omgrænset. Hvis barnet kun ligger i ble, kan det derfor føles rart og trygt for barnet, at få et tyndt tæppe eller en stofble over sig.


Større børn i sommervarmen


Let påklædning med god bevægelighed

Stigning i temperaturen betyder flere timer med med udendørs leg og aktivitet. Hvad enten det gælder en tur på legepladsen, fodbold i haven eller noget helt tredje, er det mest behagelige for barnet at være iklædt let tøj, som barnet kan bevæge sig i uden irritationer.


Frem med sommerhatten

En god solhat til barnet er uundværlig i de varme måneder, da solhatten beskytter barnets hoved og nakke fra solens stråler. Der findes mange forskellige solhatte til børn, og nogle er mere praktiske end andre. Det er en god ide, at vælge en solhat, der beskytter både hoved og nakke.


Godt med tøj i reserve

Det er altid en god ide at have en lille hue, en ekstra trøje elle bluse, en jakke eller et lille tæppe. Så er du forberedt, hvis temperaturen det pludselig skifter fra varme til mere kølighed, som vejret i Danmark specielt kan gøre i foråret.

 


 

Klæd dit barn på i uld inderst inde

Du ved sikkert allerede at uld er dejlig varmt at have på kroppen på kolde vinterdage, men ved du hvorfor?

Uld kan optage op til 35% fugt uden at virke våd. Derudover har uld garn en naturlig stor mængde luft, hvilket virker varmeisolerende hvilket gør uld særdeles velegnet til beklædning.

Hvis du påklæder dit barn i uld som det inderste lag, betyder det altså at dit barn holdes varm og tør på huden. Vælger du en tynd uldkvalitet, så bliver dit barn derimod heller ikke for varmt. Det kan altså være en fordel at iklæde barnet en tynd uldundertrøje sommer som vinter.

Læs blogindlæg om uld her

Find tøj i uld her

Se alt uld her
Joha uld futter navy
Joha uld futter navy
139,95 kr
 • 60 cm
 • 70 cm
 • 80 cm
 • 90 cm.
Joha uld futter grå
Joha uld futter grå
139,95 kr
 • 60 cm
 • 70 cm
 • 80 cm
 • 90 cm.
Joha babyvanter uld moss melange
Joha babyvanter uld moss melange
Normalpris 129,95 kr Udsalgspris64,98 kr
 • 60 cm
 • 70 cm
 • 80 cm
 • 90 cm.
Name it leggings Wang uld lily pad NOOS (2)
Name it leggings Wang uld lily pad NOOS
Name it leggings Wang uld lily pad NOOS
Normalpris 149,95 kr Udsalgspris74,98 kr
 • 18m/86
 • 2y/92
 • 3y/98
 • 4y/104
 • 5y/110

Kvaliteten er helt i top – Den er blød, lækker og let.” Cecilie fra vores forbrugerpanel har anmeldt Joha body uld/silke, og fremhæver her nogle af ulds mange kvaliteter.

Læs anmeldelsen af Joha body uld/silke her

 

Fandt du dette interessant, så tilmeld dig vores kundeklub og få nyheder, information og særlige gode rabatter for vores medlemmer direkte i din indbakke. Tilmeld dig lige HER