Første Trimester

Her fortæller Jordemoder Kamilla Ejgaard fakta om første trimester

Første trimester

Den første tid i graviditeten kan opleves vidt forskelligt, lige så forskelligt som vi kvinder er. Nogle føler de 12 uger tager lang tid, mens andre synes tiden flyver afsted. Det kan hænge sammen med, at det er vidt forskelligt, hvornår vi opdager graviditeten og hvor meget tankerne om graviditet har fyldt på forhånd. Under alle omstændigheder er det første trimester en tid, som for en del kvinder er fyldt med følelser af ALLE slags! Alt fra komplet lykke til dyb bekymring kan opleves i disse uger, og det er helt normalt… - ligesom kvalmen, trætheden, de ømme bryster, humørsvingningerne, osv… Naturligvis er graviditeten fyldt med skønne øjeblikke, og det er oftest også dem, der bliver fremhævet, når vi snakker om det med hinanden, men for mange er graviditeten ikke blot en dans på roser, og det er faktisk helt okay at have det sådan og måske endda sundt at få sat ord på det ind i mellem!

Første trimester - kvalme og træthed

Nogle mærker ikke rigtig noget til kvalme eller træthed, som kan præge det første trimester, mens andre bliver ramt i større eller mindre grad. Nogle har morgenkvalme, andre har “bare” kvalme hele dagen, og så er der dem, der har kvalmen og desuden ligger med hovedet i toilettet utallige gange hver dag, og det er dæleme hårdt!! For de fleste bliver det dog bedre efter nogle uger, mens det for få kan fortsætte langt ind i 2. trimester. HUSK at intet er mere eller mindre normalt end andet.

Graviditetens mange bekymringer

Nogle går den første tid uden de store bekymringer, hvorimod bekymringen for andre kan være stor… Måske har I prøvet på at blive gravide i lang tid, måske har du tidligere aborteret, måske var det slet ikke planlagt, at du skulle være gravid, måske noget helt fjerde… Det kan være rart at dele sine bekymringer med sin partner eller andre, der står en nær og som man føler, man kan stole på. Nogle oplever bekymringen for, om graviditeten nu også holder og har brug for mere og tidligere vished end der rutinemæssigt tilbydes indenfor det offentlige system. Her er det fx en mulighed at benytte sig af nogle af de private tilbud, der findes rundt omkring i landet

Første trimester - kort information

  • Helt teknisk set, så er det første trimester de første 12 uger af din graviditet.
  • Den første dag i din sidste menstruation er den dag, man regner for første dag graviditeten. Efter menstruationen opbygges slimhinden i livmoderen og klargøres til at tage imod det befrugtede æg, som frigives ved ægløsning. Æg og sædcelle mødes og ægget begynder at dele sig og vandrer mod livmoderen, hvor det vil sætte sig fast og begynde at vokse. Det er heromkring, at kroppen begynder at danne graviditetshormonet HCG og for de fleste kan det give udslag i en positiv graviditetstest omkring samme tidspunkt, som de skulle have haft deres menstruation.
  • Nu går det stærkt! Fosteret vokser enormt hurtigt og når graviditeten er omkring 7 uger vil man kunne se det lille hjerte slå, hvis man laver en ultralydsscanning. Det der på nuværende tidspunkt ligner en lille bønne, udvikler sig hurtigt til at få arme og ben med bittesmå fingre og tæer, ligesom ansigtet udvikler sig.
  • Ved graviditetens uge 12 begynder det rent faktisk at ligne et lille barn, der ligger ind i maven. Det er på dette tidspunkt du tilbydes en nakkefoldsscanning, hvor man kan fastsætte terminsdatoen, ligesom man kan undersøge risikoen for fx Downs syndrom hos barnet ved en såkaldt risikovurdering.

Læs omkring 2. trimester her.