Barn på 18 måneder - Hvordan er udviklingen fra 12-18 måneder?

Der sker en stor motorisk og sproglig udvikling med et barn på 18 måneder.

Fra at have været en lille baby, er dit barn nu en tumling, og der er fuld fart over feltet.

Dette er det sidste blogindlæg i serien om babys udvikling. Har du ikke fået læst de tidligere, hvor vi gennemgår barnets udvikling måned for måned? Så kan du læse dem lige her.

Den motoriske udvikling ved et barn på 18 måneder


Fra at dit lille nye menneske har været en baby, er i nu bevæget jer ind i tumlinge-fasen. En fase der er gang i.

Når dit barn er mellem 12-18 måneder begynder han/hun at gå. Fra de første usikre skridt, en hånd at holde i, til bare at gå derud af. Men der kommer knops på vejen, og der er ikke noget værre, end når det lille barn stolt og glad kommer gående, og så falder med hovedet i gulvet. Det gør næsten mere ondt på mor og far, end på barnet. Dit barn har stadig et blødt hoved, så han/hun kommer ikke alvorligt til skade ved et styrt.

Det er både grovmotorikken og finmotorikken der udvikler sig i disse måneder. Barnet lærer at kravle op af trapper og op på møblerne. En dag kigger du måske væk, og så står dit barn på sofabordet. Der er ikke noget at sige til, at de får mange skrammer i denne periode.

Hvad lærer barnet fra det er 12-18 måneder?


Børneopdragelse er altid lidt et ømt punkt for mange. Alle forældre gør altid det bedste de kan, og alligevel vil der altid være nogen, som er dybt uenige eller enige i den måde, forældre opdrager sine børn på.

 • Barnet lærer at gå og bliver mere sikker i sin gang
 • At klatre op og ned ad møblerne
 • Barnet lærer at spise med bestik
 • Han/hun drikker af sin egen kop
 • Barnet lærer at tegne kruseduller

Opdragelse af et barn på 18 måneder


Et barn på 18 måneder udforsker verden, og kender ikke forskel på rigtigt og forkert. Det er din opgave som forælder, at guide barnet igennem hele livet og de udfordringer der kommer.

Og der kommer mange.

Men én ting ad gangen. Et barn på 18 måneder skal opdrages med kærlighed og forældre der viser vejen.

Der findes forskellige opdragelsesmetoder, og det er egentlig lidt af en jungle. Vi tror på, at forældre kender deres børn bedst, og ved hvordan de skal opdrages.

En god idé er at huske, at børn lærer mest af forældre der guider og viser vejen frem. Fortæl dit barn "jeg vil gerne have, at du sidder ned på stolen", "jeg bliver ked af det, når du slår mig". På den måde tager du udgangspunkt i dine egne følelser, uden at barnet føler sig forkert.

Og vi ved godt, at det kan være svært. De fleste forældre har nok oplevet at have sagt det samme til sit barn 20 gange, og når barnet så stadig ikke høre efter, så er det ikke altid, man husker at tage udgangspunkt i sig selv. Og det er okay. Kommer du til at skælde ud, så sig undskyld. Det er der også læring i.


Gode lege for et barn på 18 måneder


Dit barn begynder at lege mere bevidste lege, og har lyst til at deltage i de aktiviteter du er i gang med. Det er en god idé at lade dit barn være en aktiv del af hverdagen. Barnet kan for eksempel deltage i:

 • Lade barnet hjælpe med at dække bord
 • Hjælpe med vasketøjet
 • Give hunden mad
 • Rydde sit eget legetøj op
 • Hjælpe med madlavningen
 • Byg en tårn af klodser

Har du et barn der er særligt interesseret i at hjælpe med madlavningen, men du ikke lige orker griseriset? En god idé kunne være, at anskaffe noget legemad til barnet. Det elsker de fleste børn, og kan bruge mange timer på.

Se et udvalg af vores legemad

Se hele udvalget af legemad her


Et barn på 18 måneder får flere og flere ord


Et barn på 18 måneder begynder så småt at snakke, så andre også forstår det. Barnet har pludret og sagt lyde i mange måneder, men i denne periode begynder der at komme rigtige ord.

Når barnet er 18 måneder, kan han/hun ca. 18 ord. Det er ikke sætninger endnu, men enkelte ord som "mad".

Du kan hjælpe dit barn til en bedre sprogforståelse ved at sige, "er du sulten?". På den måde sætter du flere ord på, og viser en forståelse for barnets ord.

 

5 gode råd til dig, der har et barn på 12- 18 måneder

 

 1. Husk MFR-vaccinen når barnet er 15 måneder
 2. Skab rutiner for dit barn med faste sengetider.
 3. Hvis dit barn slår sig, så tjek lige tænderne og meld det evt. til forsikringen.
 4. Lad dit barn prøve selv, og hav tålmodighed.
 5. Et barn i denne alder sover i gennemsnit 13,5 time i døgnet, fordelt på 11 timer om natten og 1-2 lure dagligt fordelt på ca. 2,5 time.

 

Vi håber du fik glæde af vores blogindlæg.
Vil du ikke gå glip af de næste blogindlæg i serien “babys udvikling”, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.


Kildehenvisninger

Netsundhedsplejerske.dk