Baby den første måned

Dette blogindlæg Baby den første måned er nummer 2 i serien “babys udvikling de første år”.

Vi ved hvordan det er at få en lille ny, alt er nyt ved babys første måned -og der kan være mange spørgsmål og bekymringer den første tid.

Vi vil med disse blogindlæg give dig som kommende eller nybagt mor, råd og vejledning til den første tid med den lille ny.

Blogindlæggene vil komme i kronologisk rækkefølge i forhold til babyens alder.

Hvis du endnu ikke har fået læst det første indlæg “babys udvikling - De første dage med den nyfødte baby”, kan du læse det her.

Se også det næste afsnit om babys udvikling her

Baby den første måned - skabelsen af den nybagte mor

Den første måned med en lille ny baby kan både være helt fantastisk og utrolig hård. Det er en stor omvæltning af få en nyfødt baby.

For nogle mødre bliver de helt nyforelskede i samme øjeblik den lille baby bliver født, mens det for andre kan tage lidt tid. Begge dele er helt okay.

Både mor og far skal vænne sig til de nye roller, og selvom det er dejligt at baby endelig er kommet til verden, kan det være en stor omvæltning i ens liv.

Alle vil se baby den første måned

I den første tid kommer der garanteret mange på besøg i din barsel. Selvom jeres familie og venner har glædet sig til at komme og se jeres lille baby, skal I huske at I bestemmer hvordan det skal forløbe.

Hvis I har behov for ro til at finde ud af jeres nye roller som nybagte forældre, er det vigtigt at melde det klart ud, så jeres omgangskreds er klar over, hvordan de skal agere.

Nogle nybagte forældre har lyst og overskud til mange besøg, mens andre har brug for ro i deres nye situation, og vil gerne vente lidt med besøg.

Begge dele er helt okay, I skal mærke efter hvad I har det bedst med. Den første tid kan aldrig gøres om.

Husk I kan altid bede om hjælp til madlavning eller bede folk tage en kage med.

Det kan også være, der er mange der spørger hvad I ønsker jer i barselsgave, og måske har I en lang ønskeseddel, ellers kan I finde inspiration til gaveønsker her.

Se et udvalg af vores gaveinspiration her

Se flere gaveideer her

Hvordan udvikler babys syn sig?

Den nyfødte baby går fra, at se meget utydeligt til at synet bliver smule skarpere. Din baby kan nu se flere former i dit ansigt, og kan begynde at se dine øjne og din næse.

Det er stadig vigtigt for babys udvikling, at I flere gange dagligt har øjenkontakt, og du snakker og er nærværende med dit barn.

Baby søger ofte din øjenkontakt når han/hun spiser, og ellers kan du udnytte de mange daglige bleskift til gode og hyggeligt stunder ved puslebordet.

Baby den første måned - det første (ubevidste) smil

Du glæder dig garanteret til, at din baby begynder at smile til dig, og du kommer til at føle dig endnu mere forelsket i din lille søde baby.

Babyer smiler første gang når det er mellem 3-6 uger, så måske du er så heldig det allerede er sket, ellers må du nok vente lidt endnu.

Du kan dog opleve at din baby smiler i søvne, og kommer med små ubevidste smil. Babys ubevidste smil kommer ofte når det drømmer, og sker som en reaktion i hjernen.

Det ser dog stadig utrolig sødt ud, og vi hos babydk kan godt forstå du glæder dig til det rigtige bevidste smil.

Baby får det første bad i den første måned

I den første tid af babys udvikling, skal baby have sit første bad. Det er forskelligt hvornår baby får sit første bad, og navlestumpen behøver ikke være faldet af inden du bader din baby første gang.

Når du skal bade din baby kan du gøre det på forskellige måder. Der er mange der har købt en babyindsats til badekarret, så baby kan ligge selv der. du kan også holde baby selv med den ene hånd, og så vaske baby med den anden.

Sådan giver du bedst din baby det første bad

 1. Vandet skal være kropstemperatur, dvs. ca. 37 grader varmt.
 2. Baby behøver ikke blive vasket i sæbe, rent vand er nok.
 3. Hvis din babys hud er tør, kan du putte et par dråber babyolie i vandet.
 4. Giv baby et bad når din baby er tilpas. Dvs. efter det har spist og sovet.
 5. Baby kan godt blive lidt utryg i badet, men du kan med fordel lægge en stofble over babys mave, så han/hun føler sig mere tryg.
 6. Husk at vaske under hagen, i armhulerne og i folderne i bleområdet.

Når din baby har været i bad, kan du svøbe det ind i et blødt og lækkert håndklæde. Husk at tør godt under hagen og i alle folderne, så du er sikker på at baby er helt tør.

Se vores babyhåndklæder her

Se flere her

Nakketræning er vigtigt for din baby den første måned

Baby skal ligge på maven fra han/hun er helt lille, da det er en vigtig del i din babys udvikling.

De første par uger behøver det ikke være ret længe ad gangen. Det kan godt være baby bliver utilpas, og så vender du ham/hende bare om igen. Det vigtigste er bare, at I får trænet regelmæssigt.

Det kan sagtens bare være 10-15 sekunder ad gangen flere gange dagligt, det er nok til at styrke babys nakke -og rygmuskler.

Du kan øve nakketræning med baby på puslebordet, i sofaen eller på gulvet. Når baby bliver lidt ældre og begynder at kunne vende sig og møve sig frem, er det en fordel at ligge på gulvet. 

 5 gode råd til dig og din baby den første måned

 1. Øjenkontakt og nærværende forældre er den vigtigste faktor i din babys udvikling.
 2. Du kender dit barn bedst!
 3. Baby skal ligge på maven hver dag, for at træne nakken og ryggen.
 4. Måske elsker din baby ikke at være i bad, giv det et par forsøg, eller dæk barnet til, så det føler sig mere tryg.
 5. Husk at det er okay at sætte grænser for barselsbesøg!

Vi håber du fik glæde af vores blogindlæg. Vil du ikke gå glip af de næste blogindlæg i serien “babys udvikling”, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her. 

Kildehenvisninger